Elérhetőségeink > Cím: 3980 Sátoraljaújhely, Esze Tamás út 12. Fax./Tl.: 47/ 322-859, 30/337-3030 E-mail: lavottaiskola@freemail.hu

MENÜ

Miért hasznos a zenetanulás? I A zenetanulás kihat az agy fejlődésére

"Kifogások" - avagy tévhitek a zenetanulással kapcsolatban

images-8.jpg

Kedves Gyerekek! I Miért fontos a zene? I Tévhitek I Fontos kérdések és válaszok


A pedagógiai munkánk során, rettentő sok olyan mondatot hallottunk már szülőktől, amelyek arra próbáltak választ adni, hogy miért is gondolják azt, hogy gyermeküknek nem kell és nem is lehet zenét tanulni.

 

Az alábbiakban ezekből szeretnénk egy kis bemutatót tartani, és elmondani, hogyan gondolkodunk mi,

zene-pedagógusok ezekről a mondatokról.


A gyereknek nincs ritmusérzéke és/vagy hallása...

Erre a válaszunk az, hogy ezek a tulajdonságok nem isteni adományok, hanem készségek, melyek fejleszthetők. Természetesen jó, ha valakinek jó a hallása és nincs gond a ritmusérzékével, de még nem találkoztunk olyan növendékkel, akinél nem értünk el nagy fejlődést ezen a területen (is). Ráadásul mekkora élmény egy kisgyereknek, hogy olyan dolgokban ér el eredményt, melyben addig sikertelen volt.


A hangszerek drágák, ráadásul a gyerek úgyis csak elveszti, összetöri

Természetesen ezzel a mondattal sem értünk egyet. Fiatal gyerekeknek például a furulyát szoktuk ajánlani. Ennek egyik oka, hogy ez használható, kezdőknek ideális furulyát már két-háromezer forintért vásárolni lehet. Másik oka, hogy a furulyán elképesztő rövid idő alatt sikerélményhez lehet juttatni a kicsiket, és úgy látjuk, pont ilyen sikerélményekre és öröm-élményekre van szüksége mindenkinek. 
És ha egy gyerek megszeret valamit, akkor arra vigyáz is. Van olyan növendék is, aki első órája után hangszerével akart aludni.


Nincs rá idő.

Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek arra van ideje, amire időt szán. Tisztában vagyunk azzal, hogy az iskolában egyre többet követelnek, és nehéz beilleszteni egy átlagos kisgyerek különórákkal megtűzdelt délutánjába plusz két alkalmat. Mégis tapasztalatból tudjuk, hogy megoldható.


A gyerek nem tehetségesSajnos nagyon kevesen születtünk gyermek-Mozartnak vagy kis Lisztnek. De ha célunk nem az, hogy egy újabb zenei génusszal ajándékozzuk meg a világot, csupán szeretnénk megadni gyerekünknek egy plusz élményt, amit a zenélés jelent, (nem feledkezvén meg persze a zenetanulás egyéb előnyeiről sem) akkor igenis, bátran taníttassuk zenére.

 

Csak jót teszünk vele images-9.jpg

 

images-14.jpg

 

 

 

 

 

images-9.jpg

 Fontos kérdések a zenetanulással kapcsolatban

Érdekességek I Pedagógiai program

 

 

 

 

 

Hírek

 • .

   

  Miért hasznos a zenetanulás gyermekkorban?

  A zenetanulásnak számtalan előnye van - ez vitathatatlan.
  Sok szülő ennek ellenére nehezen határozza el magát, hogy tanuljon-e zenét a gyerek, vagy sem.

  Egyesek attól félnek, hogy nehogy túlterheljék csemetéjüket, mások hasznosabbnak tartják a sportot, a nyelvórát vagy a számítógépes oktatást.

  Összegyűjtöttünk 12 meggyőző érvet, amely segíthet dönteni.

  1. A korai gyermekkorban kezdődő zenetanulás nagymértékben fejleszti a gyermek agyának azon részét, amely a nyelvérzék kialakulásáért, valamint a logikus gondolkodásért felelős.

  A legújabb kutatások szerint a zeneoktatás elősegíti a bal agyfélteke fejlődését (ez felelős a nyelvi készségekért is), illetve hogy a rendszeres muzsikálás elősegíti más tantárgyak tanulásának sikerességét is.

  A zene állítólag képes arra, hogy sajátos módon rendezze az idegpályákat.

  Ha a gyerek az ismert dalokat új információkkal társítja, akkor az új adatok sokkal könnyebben rögzülnek a memóriájában.

  2. Létezik egy érdekes kapcsolat a zene és a térbeli tájékozódás között is (a térlátás az emberek azon képessége, amely által fel tudják mérni mindazt, amit látnak, és valós képet alkotnak a tárgyak méretéről és a térbeli elhelyezkedéséről).

  Ez a sajátos intelligencia szinte nélkülözhetetlen a gyermek számára, legyen szó bonyolult matematikai feladatok megoldásáról, vagy a tankönyvek bepakolásáról az iskolatáskába.

  3. A művészeti karok hallgatói elsajátítják a kreatív gondolkodásmódot, és a problémákat úgy próbálják megoldani, hogy egy adott problémára több lehetséges megoldást keresnek, közben pedig kizárnak minden fölösleges szabályt és feltevést.

  A művészetekkel kapcsolatos kérdésekre általában több jó válasz is létezik, ezáltal pedig segít gyermekednek önmagára találni és kialakítani a saját egyéni stílusát.

  4. A legújabb kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik zenét, vagy általában valamilyen művészetet tanulnak, sokkal jobb eredményeket érnek el a vizsgákon.

  Az ilyen tanulók általában a középiskolában is nagyobb jegyeket kapnak, mint a többiek.
  A zene fejleszti a gyermek kreativitását, az önkifejezést, és erősíti közösséghez való tartozás élményét.

  5. Ha a gyerek zenét tanul, akkor bepillantást nyer más kultúrák világába is, és megtanulja megérteni és értékelni azokat, akiknek szokásai, hagyománya eltérnek a az övétől.

  Az együttérzés és empátia segít "kinevelni" a gyermekből az önző és önkényes magatartást, hidat építve a különböző kultúrák között pedig megtanít arra, hogy már gyerekkorban tisztelni tudjunk más nemzeteket.

  6. Azok, akik intenzív zeneoktatásban részesülnek könnyen megtanulják azt, hogy bizonyos részletek hogyan állnak össze egy egésszé, és nagyon jó, alapos, lelkiismeretes szakemberekké válnak a jövőben.

  Amikor a tanuló egy új feladattal kerül szembe, ez a tudás az, ami arra készteti, hogy tökéletességre törekedjen és az adott tevékenységre összpontosítson.

  7. A zenében a tévedés az tévedés, egy hangszer nem szól jól, ha nincs tökéletesen felhangolva, a hangokat jól kell leütni ahhoz, hogy a zene szépen szóljon.

  Egy fellépés csak akkor jó, ha fárasztó munka és kemény gyakorlás gyümölcse.

  A zeneoktatás révén a gyerekek megtanulják értékelni a kemény munka gyümölcsét, és megütni a kívánt színvonalat, amelynél jobban semmi sem tükrözi és jutalmazza meg az erőfeszítéseket.

  8. A zenetanulás csapatmunkára és fegyelemre is tanítja a gyereket.

  Egy zenekar csak akkor játszhat jól, ha a tagjai mind együtt, egységesen dolgoznak, ha a hangzás harmonikus, és mindenki előtt egy közös cél lebeg: az, hogy a fellépés tökéletes legyen.

  Ez elkötelezettséget kíván a gyerek részéről, ugyanakkor rengeteg tanulást, gyakorlást és kemény munkát is igényel.

  9. A zene kiváló kreatív kifejezőeszköz lehet a gyermek számára.

  Ha az alapokat már sikerült gondos gyakorlással elsajátítani, a fejlődésre és önálló alkotásra való törekvés természetessé válik a számára.

  Az önkifejezési készség fejleszti a gyermek önbizalmát is.

  10. A zenetanulás olyan készségeket fejleszt ki a gyerekben, amelyek később hasznosak lesznek, ha az felnőttként boldogulni akar a munkahelyén.

  A zene a megfigyelés helyett a cselekvésre összpontosít, és megtanítja a gyereket arra, hogy szó szerint mindenütt megállja a helyét.

  A munkaadók ma már olyan sokoldalú alkalmazottakat keresnek, akik rugalmasak és könnyen alkalmazkodnak.

  A zenetanulás pontosan ilyen felnőtteket nevel a gyerekekből.

  Zeneórákon a gyerekek már korán megtanulnak kommunikálni egymással és megismerik a hatékony csapatmunka fogalmát.

  11. Az előadások alatt a gyermek megtanul uralkodni a félelmein és kockázatokat vállalni.

  Egy kis szorongás, izgalom sosem árt, hiszen életünkben gyakran kerülünk nehéz helyzetekbe.

  Minél korábban és minél többször kell szembenéznie vele, a gyerek annál jobban hozzászokik a félelmeihez.

  A kockázatvállalás elengedhetetlen, ha azt akarjuk, hogy gyermekünk maximálisan ki tudja használni a képességeit.

  12. A művészetek tanulása és a zenei nevelés fejleszti a gyerek szépérzékét, kreativitását, és ezek a készségek egész életén keresztül elkísérik majd.Asztali nézet