Elérhetőségeink > Cím: 3980 Sátoraljaújhely, Esze Tamás út 12. Fax./Tl.: 47/ 322-859, 30/337-3030 E-mail: lavottaiskola@freemail.hu

MENÜ

Miért hasznos a zenetanulás? I A zenetanulás kihat az agy fejlődésére

Miért is fontos a zene? 

images-6.jpg

Kedves Gyerekek! I Miért fontos a zene? I Tévhitek I Fontos kérdések és válaszok

 

A zene egyidős az emberrel. Mióta létezünk a földön, zenélünk, vagy csak hallgatjuk és élvezzük. A zene univerzális kommunikációs eszköz. Ősidők óta használjuk érzelmeink, lelkivilágunk kifejezésére. Óriási szerepe van életünkben. Megnyugtatja és örömmel tölti fel lelkünket, megmozgatja testünket és nem utolsósorban helyes irányba tereli gondolatainkat. A zene alapvető elemei, a ritmus, a hang, a dallam, a harmónia és a hangszín mind-mind befolyásolják viselkedésünket, testünk fizikai állapotát, elménk hatékonyságát és egyéb tulajdonságainkat is. 
Az ősi kultúrák zenéje szinte csak ritmusból, a zene legalapvetőbb eleméből állt. A ritmusnak van a legerősebb és legközvetlenebb hatása az ember testére és érzelmeire. Már az ősember is alkalmazta a modern tudomány által csak mostanában bebizonyított tényt, mely szerint különböző ritmusok adagolásával aktivizálni lehet a test ritmikus működését és a vegetatív idegrendszert. Zenével egyaránt befolyásolható a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer, cselekvésre késztethető az ember, éberré tud tenni, vagy épp ellenkezőleg, a zene képes megnyugtatni a testet és a lelket.
Minden kultúrában fontos szerepe volt a zenének, vallási célokra használták, a lélek és Isten vagy az istenek közti kapcsolatfelvétel megkönnyítése érdekében, az ünnepségek fényét zenével emelték, illetve szinte minden munkát zenével, zenéléssel tettek elviselhetőbbé az emberek. A zenének ez a tulajdonsága a mai napig megmaradt. Az első olimpiákon a zene is a versenyszámok közé tartozott. Minden vallás használta és használja a zenét. A ritmus és a dallam segítségével könnyebben nyílik meg lelkünk, más tájakon, más vallásokban a transzba eséshez használják a zenét, és úgy kommunikálnak a szellemekkel. Mindannyian ismerjük a zene jótékony hatását érzelmi világunkra, lelkiállapotunkra. Zenélünk, vagy zenét hallgatunk, ha szomorúak vagyunk, és ideális esetben megvigasztalódunk. Jókedvünk fokozására a zenét is tudjuk használni. Találkoztunk már a zene katartikus hatásával, mikor eggyé válunk vele, úgy érezzük, megtisztultunk, megkönnyebbültünk és szabadakká váltunk.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a születendő gyermek már az anyaméhben hall, lát, ízlel és érez. Az édesanya és gyermeke között már az első pillanatban nem csupán fizikai, hanem szoros lelki kapcsolat is van. Ez a kapcsolat meghatározza a későbbi fejlődést, a baba személyiségét, sőt, a társadalomba való beilleszkedését, szocializációját is. Ha halk zenét vagy kellemes, megnyugtató hangot hall a magzat, biztonságban érzi magát, és elalszik. Agresszív, hangos zene hallatán tiltakozni, rugdalózni kezd. A kellemes zenét hallgató gyermekek gyorsabban fejlődnek szellemileg és testileg is, nyugodtabban viselkednek, kiegyensúlyozottabbak, kevesebbet sírnak.

Egyértelmű, hogy a zene hallgatása, illetve a zenélés nagyon fontos dolog az ember testi és lelki fejlődése szempontjából. Nagy felelőssége és fontos kötelessége egy zenetanárnak, hogy megszerettesse a zenét növendékével, hogy ismertesse jótékony és fontos hatását. Lényeges, hogy a zenélés örömét meg tudjuk mutatni, tanítani, hogy minél több egészséges lelkületű, boldog embert nevelhessünk fel, akik zene iránti szeretetüket továbbörökítik másoknak is. A zene szükségessége a későbbi életkorokban is kimutatható. Rengeteg gyermekjáték kötődik dalokhoz, a ritmus és a dallam nagymértékben segíti a fejlődést, kiegyensúlyozottá teszi a gyerekeket.
Különféle zenék a legkülönbözőbb hatást váltják ki az embereknél, a teljes ellazulástól kezdve a tudat felfokozódásáig. Élénkítheti az intellektuális aktivitást és a kreativitást is.

 

 

 Fontos kérdések a zenetanulással kapcsolatban

Érdekességek I Pedagógiai program

 

 

 

 

lap tetejére

 

Hírek

 • .

   

  Miért hasznos a zenetanulás gyermekkorban?

  A zenetanulásnak számtalan előnye van - ez vitathatatlan.
  Sok szülő ennek ellenére nehezen határozza el magát, hogy tanuljon-e zenét a gyerek, vagy sem.

  Egyesek attól félnek, hogy nehogy túlterheljék csemetéjüket, mások hasznosabbnak tartják a sportot, a nyelvórát vagy a számítógépes oktatást.

  Összegyűjtöttünk 12 meggyőző érvet, amely segíthet dönteni.

  1. A korai gyermekkorban kezdődő zenetanulás nagymértékben fejleszti a gyermek agyának azon részét, amely a nyelvérzék kialakulásáért, valamint a logikus gondolkodásért felelős.

  A legújabb kutatások szerint a zeneoktatás elősegíti a bal agyfélteke fejlődését (ez felelős a nyelvi készségekért is), illetve hogy a rendszeres muzsikálás elősegíti más tantárgyak tanulásának sikerességét is.

  A zene állítólag képes arra, hogy sajátos módon rendezze az idegpályákat.

  Ha a gyerek az ismert dalokat új információkkal társítja, akkor az új adatok sokkal könnyebben rögzülnek a memóriájában.

  2. Létezik egy érdekes kapcsolat a zene és a térbeli tájékozódás között is (a térlátás az emberek azon képessége, amely által fel tudják mérni mindazt, amit látnak, és valós képet alkotnak a tárgyak méretéről és a térbeli elhelyezkedéséről).

  Ez a sajátos intelligencia szinte nélkülözhetetlen a gyermek számára, legyen szó bonyolult matematikai feladatok megoldásáról, vagy a tankönyvek bepakolásáról az iskolatáskába.

  3. A művészeti karok hallgatói elsajátítják a kreatív gondolkodásmódot, és a problémákat úgy próbálják megoldani, hogy egy adott problémára több lehetséges megoldást keresnek, közben pedig kizárnak minden fölösleges szabályt és feltevést.

  A művészetekkel kapcsolatos kérdésekre általában több jó válasz is létezik, ezáltal pedig segít gyermekednek önmagára találni és kialakítani a saját egyéni stílusát.

  4. A legújabb kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik zenét, vagy általában valamilyen művészetet tanulnak, sokkal jobb eredményeket érnek el a vizsgákon.

  Az ilyen tanulók általában a középiskolában is nagyobb jegyeket kapnak, mint a többiek.
  A zene fejleszti a gyermek kreativitását, az önkifejezést, és erősíti közösséghez való tartozás élményét.

  5. Ha a gyerek zenét tanul, akkor bepillantást nyer más kultúrák világába is, és megtanulja megérteni és értékelni azokat, akiknek szokásai, hagyománya eltérnek a az övétől.

  Az együttérzés és empátia segít "kinevelni" a gyermekből az önző és önkényes magatartást, hidat építve a különböző kultúrák között pedig megtanít arra, hogy már gyerekkorban tisztelni tudjunk más nemzeteket.

  6. Azok, akik intenzív zeneoktatásban részesülnek könnyen megtanulják azt, hogy bizonyos részletek hogyan állnak össze egy egésszé, és nagyon jó, alapos, lelkiismeretes szakemberekké válnak a jövőben.

  Amikor a tanuló egy új feladattal kerül szembe, ez a tudás az, ami arra készteti, hogy tökéletességre törekedjen és az adott tevékenységre összpontosítson.

  7. A zenében a tévedés az tévedés, egy hangszer nem szól jól, ha nincs tökéletesen felhangolva, a hangokat jól kell leütni ahhoz, hogy a zene szépen szóljon.

  Egy fellépés csak akkor jó, ha fárasztó munka és kemény gyakorlás gyümölcse.

  A zeneoktatás révén a gyerekek megtanulják értékelni a kemény munka gyümölcsét, és megütni a kívánt színvonalat, amelynél jobban semmi sem tükrözi és jutalmazza meg az erőfeszítéseket.

  8. A zenetanulás csapatmunkára és fegyelemre is tanítja a gyereket.

  Egy zenekar csak akkor játszhat jól, ha a tagjai mind együtt, egységesen dolgoznak, ha a hangzás harmonikus, és mindenki előtt egy közös cél lebeg: az, hogy a fellépés tökéletes legyen.

  Ez elkötelezettséget kíván a gyerek részéről, ugyanakkor rengeteg tanulást, gyakorlást és kemény munkát is igényel.

  9. A zene kiváló kreatív kifejezőeszköz lehet a gyermek számára.

  Ha az alapokat már sikerült gondos gyakorlással elsajátítani, a fejlődésre és önálló alkotásra való törekvés természetessé válik a számára.

  Az önkifejezési készség fejleszti a gyermek önbizalmát is.

  10. A zenetanulás olyan készségeket fejleszt ki a gyerekben, amelyek később hasznosak lesznek, ha az felnőttként boldogulni akar a munkahelyén.

  A zene a megfigyelés helyett a cselekvésre összpontosít, és megtanítja a gyereket arra, hogy szó szerint mindenütt megállja a helyét.

  A munkaadók ma már olyan sokoldalú alkalmazottakat keresnek, akik rugalmasak és könnyen alkalmazkodnak.

  A zenetanulás pontosan ilyen felnőtteket nevel a gyerekekből.

  Zeneórákon a gyerekek már korán megtanulnak kommunikálni egymással és megismerik a hatékony csapatmunka fogalmát.

  11. Az előadások alatt a gyermek megtanul uralkodni a félelmein és kockázatokat vállalni.

  Egy kis szorongás, izgalom sosem árt, hiszen életünkben gyakran kerülünk nehéz helyzetekbe.

  Minél korábban és minél többször kell szembenéznie vele, a gyerek annál jobban hozzászokik a félelmeihez.

  A kockázatvállalás elengedhetetlen, ha azt akarjuk, hogy gyermekünk maximálisan ki tudja használni a képességeit.

  12. A művészetek tanulása és a zenei nevelés fejleszti a gyerek szépérzékét, kreativitását, és ezek a készségek egész életén keresztül elkísérik majd.Asztali nézet